Odtržení kapky je neobyčejně komplikovaný fyzikální proces, při němž hrají roli hlavně povrchové napětí a gravitace. Stroboskop nám umožnil pozorovat tento pozoruhodný a krásný děj v jeho různých fázích. Na odkapávající kapku mléka jsme blikali stroboskopem a scénu zachytili fotoaparátem s otevřenou závěrkou. Na první fotografii tak vidíme několik fází pádu kapky při a po jejím odtržení (menší kapka "patří" vždy k velké kapce pod sebou, nikoli nad sebou). Pro pořízení fotografií ve druhé řadě jsme navíc zařízením pro odkapávání mléka vodorovně popojížděli před fotoaparátem, aby se jednotlivé snímky nepřekrývaly. Je vidět, že při odtrhávání se vytvoří ne jedna, ale několik kapek různých velikostí. Je to důsledek nestability úzkého krčku díky povrchovému napětí, které se snaží krček na více místech zúžit. Na posledním snímku je vidět pohyb LED diod stroboskopu.